
خانم کتابچی (معرفی کتاب)روان شناسیسلامتفرحناز (سرگرمی هدفمند)
چگونه کتاب ها و مطالبی را که می خوانیم بهتر درک کنیم؟
با توجه به تمام چیزهایی که در اطراف تان وجود دارد و باعث حواس پرتی شما میشود، به سختی میتوانید بر روی چیزهایی که میخوانید به خوبی تمرکز کنید. برای این که بتوانید این کار را انجام دهید باید یک محیط عالی برای کتاب خوانی فراهم نمایید. سپس تلاش کنید تا متن را آرام و با دقت بخوانید. همچنین برای درک بهتر میتوانید از قسمتهای مختلف متن، یادداشت برداری کنید. ما در ادامه این مطلب قصد داریم راهکارهایی را به شما ارائه دهیم تا بهتر بتوانید چیزهایی را که میخوانید بفهمید و درک کنید؛ پس با ما همراه باشید:
مکانی را برای مطالعه خود در نظر بگیرید که کاملا ساکت باشد و از هر گونه حواس پرتی در آن جا دور باشید. شاید این مکان اتاق خواب و یا اتاق طبقه بالای خانه شما باشد که از آشپزخانه و پذیرایی دور است.
- مکانی را انتخاب کنید که یک دیوار ضخیم و در داشته و یا پارتیشن بندی شده باشد. این موضوع باعث میشود صداهایی را که باعث حواس پرتی شما میشوند، نشنوید.
اگر فکر میکنید در جایی که میخواهید مطالعه کنید، صداهایی باعث حواس پرتی شما خواهند شد از هدفون و یا ابرهایی استفاده کنید که بر روی گوش میگذارند. برای این که صداها را نشنوید همه درها را ببندید. این موضوع به شما کمک میکند که بیش تر بر روی متن تمرکز داشته باشید.
- همچنین باید گوشی و وای فای خود را خاموش کنید. این کار نیز باعث میشود که شبکههای اجتماعی و یا پیامها حواس شما را پرت نکند.
اجازه دهید که اطرافیان بدانند شما برای مطالعه کردن نیاز به تمرکز دارید. حتی میتوانید یک تابلوی« لطفا مزاحم نشوید» بر روی در نصب کنید. از دیگران بخواهید که از اطراف و اتاق شما دور باشند تا راحت تر بتوانید مطالب را درک کنید.
بدین طریق شما محیطی آرام را برای خود فراهم میکنید و به خوبی میتوانید بر روی متن تمرکز کنید.
خواندن متنها از روی کاغذ و به طوری که پرینت شده باشند نسبت به خواندن کتاب از روی صفحه کامپیوترتان این امکان را میدهد که بهتر بر روی متن تمرکز کنید. شما میتوانید متنهایی را که در کامپیوتر و یا در اینترنت یافته اید، پرینت کنید که بدین طریق یک کپی فیزیکی از آن هم خواهید داشت. این کار باعث میشود که به چشمان تان برای خواندن متنها از روی صفحه کامپیوتر فشار وارد نکنید.
- اگر نگران این هستید که برای پرینت کردن متنها نیاز به برگههای زیادی است، میتوانید بر روی دو طرف برگهها پرینت کنید. علاوه بر این از کاغذهای بی مصرف برای این کار استفاده نمایید.
- همچنین به جای این کار میتوانید کتابهای خود را بر روی دستگاههای کتاب خوانی و به طور کلی در صفحاتی بخوانید که برای این کار تهیه شده اند. توسط این دستگاهها میتوانید بر روی متنها زوم کرده و آنها را بزرگ کنید. بدین طریق دیگر نیازی نیست که برای مطالعه به چشمهای خود فشار بیاورید.
به دنبال کلماتی باشید که چندین بار در متن تکرار شده اند. ایده و قسمتهایی از متن که مهم هستند را بشناسید. موضوعات مختلف در متن را نیز در نظر بگیرید. خواندن سطحی متن به شما کمک میکند که وقتی میخواهید متن را کامل بخوانید، بهتر آن را درک کنید.
- این کلمات، ایدهها و موضوعات را در ذهن خود نگه دارید تا در زمانی که میخواهید متن را به طور کلی بخوانید از آنها به عنوان راهنما استفاده کنید.
این کار باعث میشود شما متن را آرام تر و با دقت بیش تری بخوانید. به هر جمله ای که با صدای بلند میخوانید گوش فرا دهید. دقت کنید تا ببینید هر کلمه ای را که در متن میخوانید چه معنایی میدهد. به تکرارها و کلمات دقت نمایید و متوجه شوید از چه بیانی برای متن استفاده شده است.
- برای این که به خوبی درگیر خواندن متن شوید، شاید بهتر باشد که همراه با یک دوست و یا همکلاسی متن را با صدای بلند بخوانید. این کار را نوبتی انجام دهید. زیرا به شما این امکان را میدهد که وقتی شخص دیگری متن را میخواند به آن گوش دهید.
اگر جملاتی و یا قسمتهایی از متن را به خوبی متوجه نشده اید، آنها را دوباره بخوانید. هر کلمه را با دقت بخوانید و منظور هر جمله در هر قسمت را به خوبی درک کنید. کمیوقت بگذارید و آن قسمتها را جدا از متن اصلی در نظر بگیرید. این کار به درک بهتر شما کمک میکند.
- وقتی دوباره آن قسمت را خواندید، حالا آن را به همراه دیگر قسمتهای متن در نظر بگیرید :«این قسمت از متن چگونه به کل متن ربط دارد؟»، «این قسمت از متن چه توضیحاتی درباره موضوع اصلی میدهد؟»
از یک خودکار و یا ماژیک استفاده کنید تا زیر جملاتی که برای شما جالب هستند، خط بکشید و یا آنها راهایلایت کنید.
- سعی کنید فقط زیر جملاتی را خط بکشید که واقعا فکر میکنید مهم هستند. زیرا خط کشیهای زیاد در متن باعث میشود که به سختی بتوانید جملات مهم را از یکدیگر تشخیص دهید و ناگهان متوجه میشوید که زیر کل جملات یک صفحه را خط کشیده اید.
- فقط زیر کتابهایی را خط بکشید که مال خودتان هستند. کتابهای کتابخانه، کتابهای قرضی و یا کتابهای قدیمیرا به هیچ عنوان خط کشی نکنید.
یادداشتهای خود را در حاشیه کتاب بنویسید. در برابر هر جمله ای که آن را درک نمیکنید، یک علامت سوال بگذارید. همچنین در اطراف کلماتی که جمله ای جالب را به شما انتقال داده اند، یک یا دو کلمه بنویسید.
- برای مثال شاید در حاشیه کتاب بنویسید« جزئیات کلیدی» و یا« موضوعات اصلی این صفحه»
- شما تنها زمانی میتوانید در حاشیه کتاب یادداشتهایی را بنویسید که صاحب آن باشید.
شما میتوانید یادداشتهای خود را بر روی یک کاغذ و یا دفتر بنویسید. سپس نکات کلیدی را در کنار این جملات( در دفترتان) یادداشت کنید. همچنین میتوانید صفحه ای را که متن را از آن برداشته اید در دفترتان بنویسید.
- شما میتوانید یک دفتر را برای یک کتاب خاص در نظر بگیرید. این کار به شما کمک میکند که بعدا اگر نیاز شد دوباره به آن دفتر مراجعه کرده و به راحتی از یادداشتهای خود استفاده کنید. این را هم در نظر بگیرید که نوشتن یادداشتها در یک دفتر جدا بسیار بهتر از نوشتن یادداشتها در خود کتاب است. حتی اگر کتاب برای خودتان باشد.
پرسش از متن باعث میشود که شما تبدیل به یک خواننده بهتر شوید. تصور کنید که شما یک مکالمه مستقیم با متن دارید. در مورد قسمتهایی که به خوبی آنها را درک نکرده اید از او سوال بپرسید.
- برای مثال میتوانید از خودتان بپرسید،« این جمله چگونه منظور اصلی متن را نمایان میکند؟»، «چرا نویسنده چنین مثالی را بیان کرده است؟» یا« چگونه این عبارت باعث شده است که من فکر کنم خواننده کتاب هستم؟»
- این سوالات را در یک دفتر جداگانه یادداشت کنید تا بتوانید مجددا به آنها مراجعه نمایید.
کلماتی را که تا به حال نشنیده اید و یا معنای آنها را نمیدانید، یادداشت کنید. از یک لغت نامه برای پیدا کردن معنای آنها استفاده کنید. سپس به متن مراجعه نمایید تا متوجه شوید آن کلمه خاص به چه منظور در آن جمله به کار رفته است. این کار باعث میشود که بهتر متن را متوجه شوید و عمیق تر آن را مطالعه کنید.
- همچنین میتوانید یک لغت نامه نزد خود داشته باشید تا سریعا بعد از مواجه شدن با چنین کلماتی به آن مراجعه کرده و معنی کلمه را پیدا کنید.
- این لیست از کلمات را در دفتری جداگانه یادداشت کنید تا مجددا بتوانید به آنها مراجعه کنید.